it is me....

it is me....
kami happy together..

Selasa, 18 Oktober 2011

ASID REFLUKS TU APE YE???


Gastroesophageal penyakit refluks (GERD) adalah suatu keadaan di mana esofagus menjadi gatal-gatal atau terdapat inflamasi kerana asid membuat sandaran dari perut. Paip esofagus atau makanan tiub yang terbentang dari tekak ke perut. Apabila makanan ditelan, ia bergerak ke esofagus.

Perut menghasilkan asid hidroklorik selepas makan untuk membantu dalam pencernaan makanan.

Lapisan dalaman perut tahan karat oleh asid ini. Sel-sel yang selaras perut merembeskan sejumlah besar mukus pelindung.

Lapisan esofagus tidak berkongsi ciri-ciri tahan dan asid perut boleh merosakkan.

Esofagus terletak di belakang jantung, jadi istilah yang pedih hulu hati ini dicipta untuk menggambarkan rasa asid membakar esofagus .

Biasanya, cincin otot di bahagian bawah esofagus, yang dipanggil sfinkter esophageal yang lebih rendah, menghalang refluks (atau membuat sandaran) asid.

Sfinkter ini kelonggaran semasa menelan untuk membenarkan makanan untuk lulus. Ia kemudiannya mengetatkan untuk menghalang aliran dalam arah yang bertentangan.

Walau bagaimanapun, dengan GERD, sfinkter kelonggaran antara menelan, membenarkan kandungan perut dan asid menghakis baik dan merosakkan lapisan esofagus.

GERD mempengaruhi hampir satu pertiga daripada penduduk dewasa Amerika Syarikat ke tahap sekurang-kurangnya sekali sebulan. Hampir 10% orang dewasa mengalami GERD mingguan atau harian. Bukan hanya orang dewasa yang terlibat, walaupun bayi dan kanak-kanak boleh mempunyai GERD.

PUNCENYER~~

Tiada siapa yang tahu punca sebenar refluks gastroesophageal. Berikut adalah beberapa faktor yang boleh melemahkan atau melonggarkan sfinkter esophageal yang lebih rendah, menjadikan refluks lebih teruk:

Gaya hidup - Penggunaan alkohol atau rokok, kegemukan, postur miskin (bungkuk)
Ubat-ubatan - penghalang saluran kalsium, teofilin (Tedral, Hydrophed, Marax, bronchial, Quibron), nitrat, antihistamin
Diet - Lemak dan makanan bergoreng, coklat, bawang putih dan bawang, minuman dengan kafein, asid makanan seperti buah-buahan sitrus dan tomato, makanan pedas, perasa pudina
Tabiat makan - Makan makanan yang besar, makan segera sebelum tidur
Syarat-syarat perubatan - hernia hiatal, kehamilan, kencing manis, keuntungan pesat berat badan

Hernia hiatal adalah satu keadaan apabila bahagian atas perut menonjol di atas diafragma (otot yang kuat yang memisahkan organ-organ dada dari orang-orang abdomen).

Lazimnya, diafragma bertindak sebagai penghalang tambahan, membantu sfinkter esophageal yang lebih rendah menyimpan asid daripada membuat sandaran ke dalam esofagus.
Hernia hiatal memudahkan asid sandaran.
Hernia hiatal boleh disebabkan oleh batuk yang berterusan, muntah, tegang, atau melakukan senaman fizikal secara tiba-tiba. Kegemukan dan kehamilan boleh membuat keadaan lebih teruk.
Hernia hiatal sangat biasa dalam orang yang lebih tua daripada 50 tahun.
Hernia hiatal biasanya tidak memerlukan rawatan. Dalam kes-kes yang jarang berlaku apabila hernia menjadi terpiuh atau membuat GERD lebih teruk, pembedahan mungkin diperlukan.

SIMPTOM~~
Pedih hulu hati yang berterusan adalah gejala yang paling biasa GERD.Pedih ulu hati adalah rasa perit di tengah-tengah dada, di belakang tulang dada. Ia selalunya bermula di bahagian abdomen atas dan merebak ke dalam leher.
Kesakitan itu boleh bertahan selama 2 jam.
Pedih ulu hati adalah biasanya lebih teruk selepas makan.
Berbaring atau membongkok boleh menyebabkan pedih hulu hati atau menjadi bertambah buruk.
Kesakitan biasanya tidak bermula atau menjadi lebih teruk dengan aktiviti fizikal.

Bila Dapatkan Penjagaan Perubatan

Walaupun ramai orang boleh melegakan gejala-gejala penyakit refluks mereka oleh perubahan dalam tabiat dan gaya hidup mereka, orang lain perlu rujuk penyedia jagaan kesihatan mereka.

Panggil pembekal penjagaan kesihatan anda apabila gejala GERD kerap berlaku, mengganggu tidur anda, mengganggu kerja atau aktiviti-aktiviti lain, atau tidak lega dengan langkah-langkah penjagaan sendiri sahaja.

Penyedia jagaan kesihatan anda sedar bahawa anda menggunakan langkah-langkah penjagaan diri supaya dia boleh memantau sejauh mana mereka bekerja dan berapa kerap anda perlu menggunakan mereka.

Jika anda mempunyai apa-apa perkara-perkara berikut, pergi segera ke jabatan kecemasan yang paling dekat:

Sakit dada atau tekanan yang teruk, terutamanya jika ia memancarkan lengan, leher, atau belakang

-Muntah-muntah diikuti oleh sakit dada yang teruk

-muntah darah

-Gelap, najis tinggal

-Pedih ulu hati kadang-kadang dirujuk sebagai senak asid.

-Tidak semua orang dengan GERD pedih hulu hati.

Gejala-gejala lain GERD termasuk yang berikut:

-Memuntahkan daripada asid pahit sehingga ke dalam kerongkong semasa tidur atau membongkok

-Rasa pahit di dalam mulut

-Yang berterusan batuk kering

-Serak (terutamanya di waktu pagi)

-Rasa sesak di tekak, seolah-olah sekeping makanan terlekat di sana
berdehit

Gejala-gejala yang paling biasa di kalangan kanak-kanak yang berulang-ulang muntah, batuk, dan masalah pernafasan yang lain.


Asid Refluks (GERD) Diagnosa

Penyedia jagaan kesihatan anda biasanya boleh mendiagnosis penyakit refluks hanya dengan gejala-gejala yang anda laporkan.

Beliau mungkin akan mencadangkan perubahan gaya hidup dan mungkin anti-asid over-the-kaunter.

Jika gejala-gejala berterusan selama lebih dari 4 minggu walaupun terapi ini, anda mungkin akan dirujuk kepada gastroenterologi.

Gastroenterologi boleh melaksanakan siri GI atas.

Ini adalah satu siri khas x-ray esofagus, perut dan bahagian atas usus.

Ia diambil selepas anda minum cecair kontras yang menjadikan ciri-ciri tertentu menunjukkan lebih baik pada x-ray.

Siri ini kadang-kadang dipanggil menelan barium bagi satu jenis cecair kontras yang digunakan.

Ujian ini memberikan maklumat yang kurang daripada endoskopi tetapi kadang-kadang diperintahkan untuk menolak syarat-syarat lain seperti ulser atau halangan esofagus. Kadang-kadang siri GI atas dilangkau sama sekali.

Gastroenterologi boleh melaksanakan GI atas endoskopi, esophagogastroduodenoscopy juga dipanggil atau EGD, prosedur yang boleh dilakukan di pejabat doktor.

Anda menerima ubat pelali, maka siasatan yang fleksibel dengan kamera kecil di hujung diturunkan tekak anda.

Kamera membolehkan doktor untuk melihat kerosakan pada esofagus. Dengan cara ini, dia boleh melihat bagaimana teruk GERD adalah dan menolak komplikasi serius.

Esofagus anda mungkin kelihatan normal jika anda mempunyai ringan GERD.

Prosedur ini membolehkan pakar untuk membuat diagnosis, menilai kerosakan, mengambil biopsi jika perlu, dan juga merawat keadaan-keadaan tertentu di tempat kejadian.

Manometry Esophageal adalah ujian yang mengukur fungsi sfinkter esophageal yang lebih rendah dan fungsi motor esofagus. Tiub diturunkan tekak anda sehingga ia sampai ke esofagus. Ia sering dilakukan bersama-sama dengan kajian kuar pH 24 jam.

Dalam satu kajian 24 jam kuar pH, tiub nipis diletakkan ke dalam esofagus anda selama 24 jam. Tiub memantau episod refluks asid lebih hari dan ketika anda sedang tidur.

notakaki:-ok..dah panjang aku membebel sal penyakit nih...almaklum r..sakit aku gak kan???
later aku cerite sal info lain mengenai penyakit nih ea????^_^

Tiada ulasan:

Mengenai Saya

Foto saya
sumwhere in, selangor, Malaysia
i want to b normal that have fwens n a hepi family.. n have a freedom 2 hang out wit my fwens sumtimes.. dats all i wanted very much...and i do love my family very much..coz they care bout me..:D

Pengikut

get this