it is me....

it is me....
kami happy together..

Jumaat, 12 Ogos 2011

Alahan Pada Sejuk


kali nih topik ini agak pelik..tapi jangan tak percaye coz kes ini memang ade..n act it is happen to me..and my mom..tp my mom alah pada suhu yang super cold..ak tak pulak...baru suhu aircond x sampai 24'C dah naik gatal2..dan setelah dicari gali,aku menjumpai ini:-



Alahan pada sejuk
Alahan ini berlaku pada suhu sejuk dan pendedahan pada udara yang dingin atau air yang sejuk akan menyebabkan kulit menjadi kemerah-merahan, bengkak dan gatal-gatal.

Mereka yang alah pada sejuk ini boleh menyebabkan aktiviti berenang di air yang sejuk boleh menyebabkan tindak balas seluruh tubuh berlaku. Seterusnya boleh menyebabkan pengsan dan boleh membawa maut.[bawak maut tuh..tapi x tw agiw macam mane...akan d explen more next time IAllah..]

Alahan ini masih belum jelas lagi apakah puncanya mungkin disebabkan oleh penyakit atau faktor genetik.


wokeyh..dats all for dis tym..later i story mory agiw deh??^_^v

3 ulasan:

Daish Hamzar berkata...

yelah..saye pn kne mende ni jugak...dh cari sal info ni merate...tp xjmp gak..kalo jmp doc, mzt bg petua mcm2...hampeh..hahaha
apepn, mekaseh 4 diz info...akhirnye jmp jgk..tp xcmplete..n still mystery kn..? hehe

eika berkata...

yup..sgt misteri..tp nk kate enyakit genetik pown boleh kot..sbb my mom pown ad kena juge...might be the same is happen to u...might be la...cer tny fmly kot2 ad yang kne juge..tp still,punce x d ketahui..sebab buat antibody screening kat spital baru2 nih pown,give d neg result for any cold antibody..still dunno y...

E-koY berkata...

saya pon kena jugk.. kalau mndi time hujan tu mmg gatal tapak tangan ><

Mengenai Saya

Foto saya
sumwhere in, selangor, Malaysia
i want to b normal that have fwens n a hepi family.. n have a freedom 2 hang out wit my fwens sumtimes.. dats all i wanted very much...and i do love my family very much..coz they care bout me..:D

Pengikut

get this