it is me....

it is me....
kami happy together..

Selasa, 6 September 2011

Gamma Knife Radiosurgeri

Radiosurgeri

Gamma Knife radiosurgeri sama ada bersendirian atau dalam gabungan dengan microradiology intervensi (embolisasi) teknik yang sangat menarik di kalangan kanak-kanak dengan AVMs kompleks dalam batang duduk atau otak. Memandangkan tempoh yang panjang mereka risiko pendarahan berulang-ulang, 25 hingga 50 peratus peluang meningkatkan saiz dan kecenderungan ke arah sawan, memerhatikan luka ini dan mengambil tiada tindakan rawatan tidak sangat menarik.

Kebanyakan kajian menunjukkan risiko rebleed di kalangan kanak-kanak dengan AVMs jauh lebih besar daripada orang dewasa. Selain itu, AVMs batang otak membawa morbiditi yang tinggi (kadar komplikasi) dan mortaliti (kadar kematian) di kalangan kanak-kanak. Matlamatnya adalah untuk mengurangkan saiz dan aliran darah dalam AVM apabila mungkin. Teknik intervensi neuro untuk menutup jalan gondok nadi dalam pertengahan AVM yang diharapkan akan mengurangkan risiko rebleeding, membenarkan masa yang cukup untuk radiosurgeri untuk menutup jalan AVM.

Kejayaan radiosurgeri songsang yang berkaitan dengan saiz dan kadar aliran AVMs. Masa biasa untuk resolusi dan keadaan macet di kalangan orang dewasa adalah 2-3 tahun untuk AVMs kira-kira 3cm dalam saiz. Atas sebab-sebab yang belum jelas, kanak-kanak mempunyai masa yang lebih singkat untuk penghapusan AVM selepas rawatan radiosurgeri daripada orang dewasa. Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk melihat AVM kanak-kanak hilang dalam kurang daripada satu tahun dan enam bulan yang lalu radiosurgeri. Untuk luka 3cm atau kurang, kadar stalemate lengkap menghampiri 80 peratus dengan kadar kematian kurang daripada 1 peratus rawatan dan kurang daripada 3 peratus rawatan morbiditi. Bagi AVMs yang lebih besar kurang daripada 5cm, kami telah menggunakan embolisasi atau pelbagai rawatan Gamma Knife radiosurgeri berjarak 1-3 tahun selain sehingga kemusnahan yang lengkap telah disahkan oleh angiografi.

Tidak pernah ada tumor sekunder yang dilaporkan berikut radiosurgeri untuk AVM dalam kanak-kanak, dengan susulan dalam radiosurgeri katanya berikut untuk AVM dalam kanak-kanak, dengan susulan di Eropah lebih daripada 20 tahun. Di mana sesuai dengan AVMs, radiosurgeri mudah ke atas kanak-kanak, kos yang berkesan dan membolehkan pulangan yang pesat kepada semua aktiviti dengan risiko yang minimum.

Kesan radiasi yang tertumpu pada AVM disedari sejak beberapa bulan. Walaupun mekanisme yang tepat tindakan radiosurgeri pada AVM masih tidak difahami dengan jelas, ia berfikir untuk bertindak ke atas sel-sel endothelial lapisan saluran darah. Sel-sel ini cenderung membiak selepas radiosurgeri dan kemudian menjadi thrombolytic atau beku menghasilkan. Beku ini mengurangkan aliran darah melalui kusut kapal, dengan itu mengurangkan risiko pendarahan.

MRI dan angiogram berturut-turut membenarkan neurosurgeons dan neuroradiologists untuk memantau aliran darah melalui AVM dan mematuhi penurunan saiz. Saiz berkurangan dalam tempoh 1-3 tahun. Kadang-kadang, rawatan lanjut radiosurgerical diperlukan untuk AVMs besar selepas dua atau tiga tahun pemerhatian. Kajian menunjukkan kadar penghapusan bagi AVMs kecil dirawat radiosurgically julat antara 80 dan 90 peratus apabila dua tahun susulan.

Radiosurgeri Pisau Gamma adalah memainkan peranan yang lebih besar berbanding sebelum ini di kalangan kanak-kanak dengan gangguan neurosurgeri tumor dan khusus. Ia mungkin penggunaannya akan berkembang dalam rawatan kedua-dua rendah-grad dan tumor malignan intrakranial. Penggunaannya sebagai rawatan tambahan kepada pembedahan dan radiasi luaran rasuk telah menjadi lebih ditakrifkan dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Dalam sesetengah keadaan, ia boleh menggantikan pembedahan dan / atau standard radiasi fractionated (lebih masa) terapi. Ia akan kekal sebagai standard emas untuk merawat AVMs banyak.

Tiada ulasan:

Mengenai Saya

Foto saya
sumwhere in, selangor, Malaysia
i want to b normal that have fwens n a hepi family.. n have a freedom 2 hang out wit my fwens sumtimes.. dats all i wanted very much...and i do love my family very much..coz they care bout me..:D

Pengikut

get this