it is me....

it is me....
kami happy together..

Selasa, 8 Mac 2011

BRAIN AVM.....

Apakah AVM ?

AVM singkatan malformasi arteriovenous. Sebuah AVM adalah jalinan pembuluh darah abnormal dan buruk terbentuk (arteri dan vena). Mereka mempunyai peringkat lebih tinggi pendarahan dari kapal biasa. AVMs boleh berlaku di mana sahaja di tubuh. Otak AVMs menjadi perhatian khusus kerana kerosakan yang menyebabkan ketika mereka berdarah. Mereka sangat jarang dan terjadi dalam waktu kurang dari 1% daripada penduduk umum. AVMs yang terjadi pada penutup otak yang disebut avms dural.

Jenis AVM

AVMs boleh berlaku di mana sahaja di tubuh namun OTAK AVMs menjadi perhatian khusus kerana kerosakan yang menyebabkan ketika mereka berdarah. Mereka sangat jarang dan terjadi dalam waktu kurang dari 1% daripada penduduk umum. AVMs yang terjadi pada penutup otak yang disebut dural AVMs.

Apa Punca AVMs?

Penyebabnya tidak diketahui. AVMs dianggap kerana perkembangan abnormal dari pembuluh darah di rahim dan mungkin ada sejak lahir. AVMs Kebanyakan tidak mewarisi dengan pengecualian syarat-syarat yang disebut HHT Sebuah AVM adalah bukan kanser, dan tidak merebak ke bahagian lain dari tubuh. avms dural, pada orang dewasa adalah gangguan diperolehi yang boleh berlaku selepas kecederaan.

Siapa Dapat AVM?

Mereka boleh berlaku pada orang dari semua bangsa dan jantina dalam perkadaran yang hampir sama. Waktu khas penemuan adalah antara usia 20 dan 40 tahun.

Mengapa Penting untuk Mengubati AVM?

Perubatan ditawarkan adalah cuba untuk mengelakkan pendarahan dari AVM tersebut. Pendarahan mungkin melukai sekitar otak menyebabkan stroke, cacat kekal mungkin atau bahkan kematian. Risiko pendarahan adalah 4% per tahun, yang bererti bahawa 4 dari setiap 100 orang dengan AVM akan mempunyai berdarah (pendarahan) selama satu tahun. AVM juga boleh menimbulkan sakit kepala, kejang-kejang dan kelumpuhan progresif, dan rawatan boleh mengurangkan gejala ini.

Apa risiko saya pendarahan selama hidup saya?

Risiko pendarahan selama hidup seseorang mungkin akan tinggi terutamanya jika AVM yang ditemui pada orang muda.

Jadual 1. Risiko Perdarahan dari AVM

Harapan Hidup

Risiko Perdarahan
10 tahun-33.5%
20 tahun-55.8%
30 tahun-70.6%
40 tahun-80.3%
50 tahun-86.8%

Apa Jenis Gejala melakukan Punca AVMs?

Gejala AVM suatu:

Berbagai gejala dapat dihasilkan yang akan bergantung pada lokasi dan saiz AVM. Permasalahan yang umum termasuk:

1. Kejang: Sebuah AVM di otak boleh bertindak sebagai iritan mengakibatkan aktiviti elektrik abnormal. Kejang boleh berkembang sebagai hasil dari hiperaktif ini.

2. Sakit kepala: Sakit kepala boleh disebabkan oleh aliran darah tinggi melalui AVM itu. Sakit kepala ini mungkin serupa dengan migrain atau migrain sebenarnya. Mereka mungkin ringan atau cukup mematikan. Mendadak, sakit kepala parah boleh disebabkan oleh pendarahan. Sakit kepala ini sering diikuti dengan mual, muntah, masalah neurologi atau penurunan tahap kesedaran.

3. Stroke-gejala seperti: Otak AVMs boleh menyebabkan gejala stroke seperti dengan mencabut jaringan otak di sisinya oksigen dan nutrisi. Gejala berbeza dengan lokasi AVM dan merangkumi:

*Kelemahan atau kelumpuhan pada satu sisi tubuh
*Baal dan kesemutan
*Masalah dengan penglihatan, pendengaran, memori keseimbangan, dan perubahan keperibadian

4. Pendarahan: Ini adalah komplikasi yang paling serius dari suatu AVM. Ini adalah alasan utama untuk mengesyorkan rawatan. Pendarahan dari AVM akan terjadi di sekitar 4 orang dari 100 orang dengan AVM otak setiap tahun. Kadang-kadang, suatu berdarah mungkin kecil dan tidak menghasilkan gejala-gejala nyata. Sekitar 50% dari pendarahan yang signifikan dengan cacat tetap dalam setengah daripada kes-kes dan kematian pada setengah yang lain.

Nota: Hal ini penting untuk mengetahui bahawa AVM dapat hadir dan tidak menghasilkan gejala apapun.

Mengapa AVMs Berdarah?

AVMs yang buruk terbentuk pembuluh darah dan kerana mereka tidak dibina sekuat pembuluh darah normal, mereka lebih terdedah kepada pendarahan.

Perdarahan dan Kehamilan

Ada peningkatan risiko pendarahan dari AVM selama kehamilan biasanya selepas tiga bulan pertama kehamilan. pendarahan ini tidak hanya terjadi selama persalinan. Hal ini diduga terjadi kerana peredaran darah yang meningkat yang terjadi selama kehamilan. Walaupun tidak semua AVMs berdarah selama kehamilan, kami cadangkan untuk menunda kehamilan sampai setelah AVM telah benar-benar diperlakukan.

Bagaimana AVMs didiagnosis?

Ada tiga ujian utama yang digunakan untuk mendiagnosis AVMs. Ini adalah:

Cerebral Angiography (Angiogram): Sebuah tabung tipis dimasukkan ke dalam arteri di pangkal paha. Ini tabung tipis dengan bebenang sampai ke pembuluh darah dari pangkal paha menuju otak. Dye disuntik ke dalam pembuluh darah otak dan gambar diambil. Sebuah AVM akan muncul sebagai jalinan pembuluh darah. Doktor boleh melihat lokasi yang tepat dan saiz AVM tersebut. Ini adalah ujian yang paling tepat.

Magnetic Resonance Imaging (MRI): adalah sebuah metode untuk menghasilkan gambar yang sangat terperinci dari tubuh tanpa perlu untuk x-ray. MR angiography (MRA) menggunakan "pulsa urutan" khusus direka untuk menunjukkan arteri dan vena otak serta AVM itu. pemeriksaan MRI menunjukkan secara terperinci AVM dan hubungan dengan otak.

Computerized Tomography (CT scan): menggunakan sinar-X untuk bahagian-bahagian gambar tubuh yang berbeza. CT scan merupakan kaedah yang baik untuk mengesan pendarahan ke dalam otak atau ruang cecair di sekitar otak. Kajian tentang otak dapat dilakukan baik tanpa atau dengan dye. Pada CT scan mungkin untuk melihat kelainan arteriovenosa otak, khususnya selepas X-ray dye diberikan.

Perubatan

Doktor anda akan mengesyorkan rawatan yang terbaik untuk anda dan ini akan ditentukan oleh saiz anda AVM dan juga lokasi. Hal ini tidak jarang untuk mengesyorkan kombinasi rawatan.

Pilihan lain adalah dengan melakukan apa-apa sama sekali dan hanya memantau AVM tersebut. doktor anda boleh mengesyorkan pemerhatian jika mereka merasa rawatan yang tidak dapat ditawarkan dalam atau ketika sebuah AVM ditemui pada usia yang terlambat.

Embolisasi

Dengan anestesi umum kateter kecil (balang plastik) adalah maju dari selangkangan, ke dalam pembuluh otak dan kemudian ke AVM itu. Sebuah lem, cecair non-reaktif disuntik ke dalam pembuluh yang membentuk AVM untuk menyekat off AVM. Ada risiko kecil untuk prosedur ini dan kemungkinan benar-benar menyembuhkan AVM menggunakan teknik ini bergantung pada saiz AVM tersebut. Hal ini sering digabungkan dengan rawatan lain seperti radiasi atau operasi.

Sinaran Perubatan

Perubatan ini juga dikenali sebagai radiosurgery atau stereotactic Radioterapi. Sebuah sinar x-ray sempit difokuskan pada AVM seperti bahawa dos yang tinggi tertumpu pada AVM dengan dosis yang jauh lebih rendah dihantar ke seluruh otak. Sinaran ini menyebabkan AVM untuk mengerut dan menutup selama 2-3 tahun sampai 80% daripada pesakit. Risiko komplikasi rendah. Sampai AVM benar-benar tertutup, risiko pendarahan masih berterusan.

Pembedahan

Ini adalah kaedah tertua untuk mengubati AVMs. The AVM pembedahan di ruangan operasi dengan anestesi umum. Kerana AVMs tidak tumbuh kembali, menyembuhkan yang langsung dan kekal jika AVM dihapuskan sepenuhnya. Risiko daripada operasi dianggap tinggi untuk AVMs yang terletak di bahagian dalam otak dengan fungsi yang sangat penting.

3 ulasan:

eika berkata...

x setuju ngn sape yg dpt AVM...
ak x msuk 20 pown ag..
bwu nk genap 19 thun....
knp ak dpt??????????

zarf_iera berkata...

dugaan....

eika berkata...

hurmmm....
tp pasan ark??
owg je yg slalu sakit...:(

Mengenai Saya

Foto saya
sumwhere in, selangor, Malaysia
i want to b normal that have fwens n a hepi family.. n have a freedom 2 hang out wit my fwens sumtimes.. dats all i wanted very much...and i do love my family very much..coz they care bout me..:D

Pengikut

get this